Cloud service modellen

Welk model past bij uw situatie?

Momenteel zijn er vier soorten cloud service modellen beschikbaar voor u als bedrijf. Deze werken als vervanger voor uw hardware, software of het algehele pakket. Al deze modellen van de cloud hebben uiteraard elk hun voordelen en nadelen, net als de zakelijke cloud omgeving zelf.

  • Infrastructure as a Service (IaaS)
  • Platform as a Service (PaaS)
  • Software as a Service (SaaS)
  • Network as a Service (NaaS)

Spoed offerteOfferte aanvraag

Alvorens de vier soorten cloud service modellen van clouddiensten worden uitgelegd, eerst een kleine omschrijving over wat virtualisatie betekent. Virtualisering is het creëren van een virtuele (in plaats van een reële) versie van ‘iets’ dat wordt bewaard op een stuk hardware zoals een server, opslag apparaat of omgeving. Netwerken, servers en opslag plaatsen zijn de drie punten waarop virtualisering het meest wordt toegepast binnen de IT.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Een virtuele infrastructuur die bijvoorbeeld bestaat uit servers en opslagruimte voor uw data. Dit is een basismodel voor uw cloud omgeving. Dit cloud service model is er om u te voorzien van een snelle manier om direct specifieke data te extraheren uit grote databases. Maar simpel gezegd: IaaS biedt deze machine virtueel aan vanaf een cloud server/ platform waarbij dit platform gemakkelijk is op te schalen. Zodoende word IaaS voornamelijk gebruik als vervanging voor fysieke servers.

Platform as a Service (PaaS)

In dit model leveren cloud providers diensten aan de gebruikersomgeving, waarbinnen de gebruikers dan applicaties kunnen ontwikkelen en schrijven. Echter ligt PaaS tussen Iaas en SaaS in. Men huurt (bij wijze van) niet alleen de machines en hardware (IaaS) maar ook de ingedeelde en geregelde machines en diensten (SaaS).
Vanzelfsprekend worden er bij deze diensten vaak een OS, databases, webservers en ook de mogelijkheid om programmeringstaal uit te voeren geleverd.

Software as a Service (SaaS)

In dit model worden gebruikers in de gelegenheid gesteld om ingestelde software te gebruiken in abonnementsvorm, in plaats van de software in zijn geheel aan te kopen. Het voordeel voor de gebruiker is dat het onderhoud en de support is uitbesteed en niet in eigen bedrijf wordt gehouden. Deze service is ook voor veel bedrijven een pluspunt omdat door de abonnementsvorm de cashflow kan worden gereguleerd.Een van de meeste gebruikte soorten software op basis van SaaS is Office 365, het online softwarepakket van office.

De nadelen van SaaS zijn dat de kosten, als deze niet goed worden bijgehouden, hoog kunnen oplopen. Ook is de beveiliging van documenten discutabel, veel bedrijven denken dat SaaS een soort uitbestede vorm van een IT afdeling is. Maar de betrokkenheid van een onafhankelijke partij is minder, waardoor er niet dezelfde vorm van beveiliging wordt doorgevoerd als vaak wordt gewenst.

Network as a Service (NaaS)

Netwerk, het zit al in de naam en dit is precies hetgeen waar het om draait binnen NaaS. NaaS biedt netwerkconnectiviteit aan middels een cloud dienst. Voor veel bedrijven is het een uitkomst omdat men niet meer met het fysieke aspect van het leggen van een netwerk zit. Het netwerk hangt in de lucht, is onzichtbaar en wordt afgenomen in abonnementsvorm.

Back to Top