ICT beveiliging | De bedreigingen

Niet alleen de kwaadwillige werknemers zijn de oorzaak

De bedreigingen op de ICT beveiliging komen vaak intern voor, maar het zijn niet de werknemers die bewust inbreuk doen in vertrouwelijke gegevens van een organisatie. Het zijn regelmatig ongelukkige incidenten van slordige werknemers of de koppige werknemers die buiten de protocollen willen werken. Dit kan o.a. gebeuren in een cloudomgeving.

Een slordige werknemer of manager kan fouten maken, waardoor gevoelige informatie naar buiten komt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van verkeerde emailadressen of verkeerde bestanden. De koppige medewerker heeft goede bedoelingen, maar werkt liever buiten de protocollen, omdat dit makkelijker en prettiger werkt.

Van de gegevens van bedrijven is tegenwoordig makkelijker misbruik te maken door de digitalisering. Stapels papieren meenemen valt natuurlijk op, maar iedereen is nu mobiel met o.a. smartphones die verbonden zijn met het internet. Het is een stuk gemakkelijker om vertrouwelijke informatie als werknemer te delen met derde partijen terwijl dit niet de bedoeling is.

Wat kunt u ertegen doen

Het is moeilijk om hier wat tegen te doen – elke mens maakt namelijk fouten. Door dit minder voor te laten komen kunt u enkele trainingen geven. Zo kunt u voorkomen dat de slordige medewerker voortaan minder fouten maakt en zich gaat richten op kwaliteit. Verder moet u bepaalde vertrouwelijke informatie alleen blootgeven aan de medewerkers die het daadwerkelijk nodig hebben.

Het gaat uiteindelijk om vertrouwen dat u moet krijgen van de werknemer en visa versa. Technische mogelijkheden kunnen namelijk de blootlegging van gevoelige informatie niet tegengaan. Controleer regelmatig, maar zorg voor wederzijds vertrouwen. Wees hier transparant over, want wanneer u e-mails gaat controleren zonder dit aan te geven, schaadt u het vertrouwen van de werknemer.

Sales Channel biedt verscheidende ICT-gerelateerde producten. Laat u adviseren door de offerteaanvraag in te vullen. Bent u opzoek naar software pakketten, zoals het uitbesteden van uw salarisadministratie? Neem contact met ons op en wij houden rekening met uw wensen. Dit kan bijvoorbeeld een goede ICT beveiliging zijn van de gegevens.

Contact opnemenOfferte aanvraagict beveiliging

Back to Top