De 5 symptomen van malware

Hoe ontdek je of er malware aanwezig is?

30 juni 2016 – Malware is software dat een apparaat zoals desktop, laptop, tablet of zelfs telefoons beschadigd. Het kan de functionaliteit maar vooral de snelheid van het apparaat negatief beïnvloeden. Nu zijn er veel applicaties en gratis programma’s waarmee malware kan worden opgespoord. Echter zorgen deze programma’s er soms ook voor dat het apparaat trager wordt.

Browser functioneert niet goed

Het browser is de digitale ‘window to the soul’. Als deze applicatie niet correct werkt, kan men er vanuit gaan dat er malware of een virus aanwezig is. Zo kan men surfen naar Google, maar op een totaal andere pagina uitkomen. Dit is niet de bedoeling en zou ook niet mogen worden genegeerd. Tot slot is het ook mogelijk dat er zich ongewilde pop-ups voordoen, zelfs als het browser is afgesloten. Dit is een duidelijk teken om actie te ondernemen.

Werking van software

Voornamelijk antivirusprogramma’s worden het eerst aangetast door malware. Wanneer deze niet goed meer werken, is het goed om te gaan kijken naar een optionele vervanger. Het is bij antivirusprogramma’s altijd verstandig om eerst de oude (huidige) versie te verwijderen voor u de nieuwe versie installeert.

Snelheid

De snelheid van een device is belangrijk, mensen worden steeds ongeduldiger en een vertraging van twee tiende van een seconde is vaak al tergend. Bij malware wordt deze vertraging nog excessiever. Het is in het geval van malware te merken aan eenvoudige applicaties die opeens langzaam openen. Dit is omdat malware veel rekenkracht van een device vraagt, waardoor er geen ruimte is voor het openen van andere applicaties.

Social media & maklware

Een social media account kan tevens ook worden gehackt, maar of deze nu besmet is met malware of dat deze is gehackt, er dient actie ondernomen te worden. Wanneer er plots berichten worden gepost zonder dat een persoon hier kennis van heeft, is de account of besmet of gehackt. Wanneer het malware is, is de kans groot dat andere mensen binnen het netwerk ook worden besmet. Ga hierom direct over tot actie.

Processen

Ctrl+Shift+Esc zorgt ervoor dat het venster ‘taakbeheer’ wordt laten zien. Het tweede tabblad binnen dit venster is het tabblad genaamd ‘processen’. Het is belangrijk om dit tabblad eens in de zoveel tijd te bekijken, maar wanneer een van bovenstaande dingen zich voordoet dient ‘processen’ zeker te worden bekeken. Alle processen die op uw device lopen worden hier getoond. Wanneer er een onbekend proces tussen staat kan deze worden opgezocht op het internet om te checken wat het is en of dit mogelijk malware is.

De oplossing

Zonder goede virusscanner en malwarescanner kan internetten tegenwoordig eigenlijk niet meer. Het is zaak om één goed antivirus en één goed malwareprogramma te hebben. Op Hiren staan alle tools die een mens in deze situatie kan wensen: antivirus, backuptools, antimalware – werkelijk alles. Het is gemakkelijk te downloaden en allemaal gratis.

Offerte aanvraag

Contact opnemenOfferte aanvraag


malware

Back to Top