Richtlijnen voor data opslag Belgisch bankwezen

7 maart 2016 – In een mailing aan het bankwezen heeft de Nationale Bank van België (NBB), de Belgische centrale bank, richtlijnen bekend gemaakt voor veilige opslag van data. De financiële instellingen en banken worden hierin geadviseerd over de manier hoe gegevens op een veilige manier moeten worden opgeslagen.

Kwetsbare rol

Banken vervullen een essentiële rol in het dagelijks leven. Het financiële verkeer gaat allemaal via het internet. De instellingen zijn dus verantwoordelijk voor een betrouwbare infrastructuur voor hun gegevens. Uitval van servers en datacenters is een reëel gevaar waarop voorbereid moet worden. Stroomuitval en een aanslag kunnen zorgen voor een (tijdelijke) uitval van de systemen. Met grote financiële en operationele problemen tot gevolg.

Richtlijnen

De door de NBB opgestelde richtlijnen stellen bijvoorbeeld dat banken en andere financiële instellingen moeten zijn voorzien van twee datacenters die minimaal 15 kilometer uit elkaar liggen en niet in dezelfde plaats liggen. Nu hebben banken vaak al wel een backup systeem maar deze staan dan in dezelfde plaats. Op het moment van een grote stroomstoring kan het dus zijn dat zowel de normale- als de backup servers uitvallen. Ook kunnen medewerkers zelf zorgen voor meer veiligheid bij werken in de cloud.

Wat doet de overheid?

De Belgische overheid heeft zelf ook nog een hoop werk te verzetten. Op dit moment staan de servers van de federale overheid allemaal in Brussel op slechts enkel kilometers van elkaar vandaan. Dit zijn kwetsbaarheden die in een moderne digitale samenleving eigenlijk niet acceptabel zijn. De overheid beschikt over gevoelige informatie over iedere burger en bij diefstal of uitval zijn de problemen extreem groot. Een verdeling van de datacenters over verschillende steden in het land zou veel beter zijn.

Wake-up call

De berichtgeving over dit probleem zal hoogstwaarschijnlijk werken als een wake-up call. De verwachting is dat de Belgische overheid op termijn gaat zorgen dat betrouwbaarheid van haar eigen digitale infrastructuur verbeterd gaat worden. Externe partijen het beheer geven over de datacenters is een mogelijkheid. Banken en verzekeraars doen dit in bijna alle gevallen al. De externe partijen hebben kennis van zaken en kunnen op de meest efficiënte en veilige manier het beheer overnemen.

Sales Channel vergelijkt voor u verschillende leveranciers van printing, telecom en cloud diensten. Wij kunnen u ook adviseren in de verschillende vormen van cloud. Vul een offerteaanvraag in en wij gaan voor u op zoek. Wij zorgen voor een eerlijk vergelijk waarbij u nooit teveel betaalt voor uw cloud diensten en toch de veiligheid en betrouwbaarheid niet uit het oog verliest.

Offerte aanvraag

Contact opnemenOfferte aanvraag


is een ssd sneller?

Back to Top